Aangepaste levertijden

De levertijd van uw order voor producten die niet op voorraad zijn kan langer duren dan dat u van ons gewend bent.
De reden hiervan is dat niet alleen wijzelf, maar ook onze logistiek partners alle maatregelen in acht nemen omtrent het bestrijden van het Coronavirus.

Compact camera of spiegelreflex?

Het kiezen tussen compact of spiegelreflexcamera wordt steeds lastiger, want is het nog wel terecht dat de spiegelreflexcamera als de beste camera bekend staat?

Verschillende eisen

Omdat er zo veel verschillende soorten camera’s zijn, worden er ook veel verschillende soorten eisen gesteld bij het aanschaffen van zo’n camera. Een geavanceerde of “gewone” compact camera wordt bijvoorbeeld gekozen aan door zijn handmatige instellingen of door de lage zoom afstand. Wilt u een meer dan 10x zoom en toch een compact camera? Dan kunt u kiezen voor een travel-zoomcamera en wie een camera wilt die tegen een stootje kan kiest een robuuste camera, die bestand is tegen nattigheid, kou en een stootje.
Zo zijn er enorm veel keuzes bij een aankoop van een camera en is er voor iedereen een perfecte camera. Een goede fotograaf kan met alle apparatuur uit de voeten en mooie resultaten bereiken. Bedenk waarvoor je de camera wilt gebruiken en bepaal welke functionaliteit voor jou het belangrijkst is.

IXUS

Voordelen compactcamera

Compactcamera’s worden meestal gekozen omdat zij kleiner en lichter zijn dan de spiegelreflexcamera’s. Ze hebben een groot zoombereik en kunnen eenvoudig kleine objecten beeldvullend fotograferen. Om het fotograferen met een compact camera zo eenvoudig mogelijk te maken, en om onderscheid te maken tussen de camera's van andere fabrikanten, bevatten compact camera's veel handige foefjes die het fotograferen aangenamer maken. Zo kunnen ze herkennen wanneer je een gezicht probeert te fotograferen en hier de focus op instellen. De meeste compact camera's zijn geschikt om close-up foto's te maken, macro fotografie. Je kunt vaak dichter bij scherpstellen, waar je bij een spiegelreflex camera een (dure) macro lens nodig hebt, en de achtergrond wordt in dat geval sneller mooi onscherp. Voor een spiegelreflexcamera met een normale standaard zoomlens betaal je rond de €300,-. Als u hier dan meerdere lenzen bij wilt hebben kost dit u ongeveer €100,- per stuk, maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de kwaliteit.

D3300

De spiegelreflex

Tot 2008 was de spiegelreflex de enige digitale camera met een goed zoekersbeeld, waarbij je via spiegels door de lens heel kijkt. Met dit spiegelsysteem had de camera ook meteen een snelle autofocus en de spiegelreflex was altijd gunstig in situaties met weinig licht en foto’s met een onscherpe achtergrond. Natuurlijk waren er ook nadelen aan de spiegelreflex. Zo was de spiegelreflexcamera erg zwaar en ook al had de spiegelreflex een groot assortiment in lenzen en accessoires hadden die lenzen meestal maar een 3x zoom. Omdat de spiegelreflex anders is wil niet zeggen dat hij beter is dan de compact camera, hij heeft gewoon andere voordelen. Eén van de voornaamste voordelen van een spiegelreflexcamera is dat je lenzen eenvoudig kunt wisselen zodat je de meest geschikte lens hebt voor het onderwerp dat je wilt fotograferen. Daarnaast is de optische kwaliteit van deze lenzen vele malen beter dan wat er in de meeste compactcamera’s zit.

Sensor grootte

Om u een beeld te geven van hoe groot een zo’n beeldsensor is kunt u hieronder wat voorbeelden vinden:

  • Heel klein – Een doorsnee smartphone: ongeveer 5 of 6 mm diagonaal,
  • Klein – Een doorsnee compactcamera: ongeveer 7 of 8 mm diagonaal,
  • Gemiddeld – Een beeldsensor van een geavanceerde compactcamera: ongeveer 10 mm
  • Iets groter – Wordt nog vaak gebruikt door Sony en Nikon: ongeveer 16 mm
  • Groot – De doorsnede van een camera met verwisselbaren lenzen: 22 tot 18 mm
  • Heel groot – Een heel groot beeldsensor is net als een klein beeldnegatief van vroeger: 43 mm

In de categorie met een 43mm beeldsensor kost u rond de €1800,-. Hij werkt erg goed bij weinig licht, maar kleine diepte scherpte maakt het niet altijd eenvoudiger.

Overwegen om over te stappen?

Als u overweegt om over te stappen van uw compact camera naar een spiegelreflexcamera zou u in uw besluit mee moeten nemen dat alleen Nikon, Canon en Pentax nog nieuwe spiegelreflexcamera's op de markt brengen en er veel verschillende typen camera’s zijn met vrijwel hetzelfde beeldsensor en beeldkwaliteit als die van een “gewone” spiegelreflexcamera. Deze verschillende types hebben echter geen spiegelsysteem, maar een elektronische zoeker. De instelmogelijkheden van de elektronische zoeker zijn groter als de instelmogelijkheden van een optische zoomer bij een spiegelreflex camera. Bij een spiegelreflex is het niet mogelijk om te filmen met zoeker en het wisselen tussen fotograferen met zoeker en filmen met scherm gaat minder snel dan bij andere typen camera’s. Voor wie spiegelreflexkwaliteit op broekzak formaat zoekt, zijn er al wel een paar geavanceerde compactcamera’s te vinden. Maar let op: de meeste kunnen niet of beperkt zoomen.

Om naar het assortiment van de Compact camera's te gaan klik hier.

Om naar het assortiment van de spiegelreflex te gaan klik hier.